Wat is Bullet Journalling?

Wat is Bullet Journalling?

Wat is Bullet Journalling?

Als je Made to Celebrate volgt op Instagram zal het je niet zijn ontgaan dat ik aardig verknocht ben aan Bullet Journalling. Voor mij is het een systeem wat mij efficiënter en meer doelgericht maakt en wat ik dan ook nog eens kan gebruikten als creatieve uitlaatklep.

Vandaag geef ik je een introductie in dit, al zeg ik het zelf, fantastische en life changing systeem.

 

Wat is Bullet Journalling?

Bullet journalling is een manier om overzicht te houden in alles wat er in je leven gebeurt. Met bullet journalling heb je alle informatie die je nodig hebt allemaal op één plaats. Je agenda, belangrijke notities, boodschappenlijstje, to-do lijstjes, goals, verjaardagen, je favoriete recepten… Echt alles wat je maar kunt verzinnen en meer.

Het fijne aan dit systeem is dat het heel simpel is. Het enige wat je nodig hebt is een notitieboekje en een pen. Daarnaast is het systeem ook heel flexibel, je kunt het precies zo indelen als jij wilt. Wat jij nodig hebt kun je zelf creëren.

De basics

Het Bullet Journalling systeem is bedacht door Ryder Carrol. In onderstaand filmpje legt hij precies uit hoe hij het systeem bedacht heeft. (hier en daar gaat het wel wat snel, dus ik raad je aan om ‘t een paar keer te kijken)

Bullet Journalling is dus een manier om alles overzichtelijk te houden en hier efficiënt mee om te gaan.Wat is Bullet Journalling?

Je begint met een Future Log. Dit is een overzicht van de komende maanden waarin je afspraken (op de lange termijn) kunt plannen. Hiermee krijg je ook gemakkelijk inzicht in hoe druk een maand zal gaan zijn.

Vanuit de Future Log ga je een Monthly Log maken, een overzicht van wat er ineen bepaalde maand te gebeuren staat. Hierin zet je de afspraken die al in je future log staan. Daarnaast is dit een goede plek om bijvoorbeeld doelen voor die maand op te schrijven en een lijstje te maken van de taken die je te doen staan.

Vervolgens maak je een Weekly Log, dit is in principe de agenda zoals je die al kent. Maar deze kun je helemaal naar jouw behoefte aanpassen. Hier zet je je afspraken in, je kunt een maaltijdplanner maken, een to-do lijstje bijhouden (en afstrepen natuurlijk) en zoveel meer.

Tot slot kun je een Daily Log maken. Ikzelf gebruik dit alleen om dagelijks een to-do lijstje te maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook elke dag een ‘time-tracker’ toevoegen, een tekeningetje maken of de weersvoorspelling uittekenen met weersicoontjes.

 

Hoe houden we het georganiseerd?

Om dit geheel van ‘logs’ allemaal overzichtelijk en efficient te houden maak je gebruik van een index en een ‘key’. In de index geef je aan wat je op welke bladzijde hebt gezet, zodat je dit later snel weer kunt terugvinden. En een ‘key’ is een legenda met de symbolen die je gebruikt. In bovenstaande video zag je al de legenda zoals Ryder Carrol deze bedacht heeft, maar je bent geheel vrij om je eigen versie te bedenken.

Natuurlijk is er de ‘bullet’ om een taak vast te leggen. Als een taak gedaan is vink ik deze af met een ‘checkmark’. Een afspraak zet ik in mijn journal met een rondje en een streepje gebruik ik als ik een notitie wil maken.

Aan het einde van de dag loop ik mijn to-do lijstje door. Wanneer ik ergens niet aan toegekomen ben zet ik een pijltje naar rechts door het puntje, zo weet ik dat ik het later nog eens moet inplannen. Eigenwijs als ik ben heb ik ook een tekentje bedacht voor als ik wel ben begonnen aan een taak, maar deze nog niet heb afgerond: dan begin ik met een schuin lijntje als bij een vinkje en bij het puntje ga ik door met een pijltje naar rechts. Ook deze taak zal ik dan later weer ergens toevoegen aan mijn to-do lijst.

 

Collecties

Naast dat Bullet Journalling een agenda is, is het ook een plek om allerlei andere dingen kwijt te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een dagboek, bijhouden van je dagelijkse gewoontes, doelen die je wilt bereiken, paklijsten voor je vakantie, je lievelingsrecepten of het plannen van dat vrijgezellenfeest. Alles wat je maar wilt kun je erin kwijt.

Ikzelf voeg elke maand aan mijn setup een ‘habit tracker’ toe, waarin ik bijhoudt wat ik welke dag gedaan heb. Dit is voor mij een goede manier om gemotiveerd te blijven die vervelende klusjes te doen. Of om bij te houden hoe het gaat met letten op je eetgewoontes. Daarnaast schrijf ik elke dag in één zin op wat die dag kenmerkte of waar ik dankbaar voor was.

Andere collecties die ik in mijn Bullet Journal heb toegevoegd zijn een ‘brain dump’ waarin ik alles opschrijf waar ik nog eens een keer wat mee moet of wil doen. Ook heb ik bijvoorbeeld een lijstje voor vakanties, recepten, het aantal volgers op mijn Instagram account, boeken die ik nog wil lezen, welke series ik allemaal gekeken heb, een bucket list en een lijstje met uitgaven.

 

Naast het functionele van je bullet journal, kun je er ook volop je creativiteit in kwijt. Zo kun je er lekker in tekenen, je titels mooi handletteren, leuke plaatjes, washitapes of stickers toevoegen of een mooie inspirerende quote uittekenen.Wat is Bullet Journalling?

Zoals je nu zult begrijpen is Bullet Journalling immens veelzijdig en kun je ervan maken wat je wilt. Online is er een enorme community van mensen die ook creatief Bullet Journallen, als je inspiratie zoekt is er altijd wel iets te vinden wat jou zal aanspreken.

Op dit blog zul je regelmatig iets terug zien van mijn journal, zoals mijn maandelijkse setup en ideeen voor je maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse log en collecties die je zou kunnen toevoegen aan jouw journal.

 

Heb jij een Bullet Journal? Wat doe jij er allemaal mee? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *